torsdag 27 februari 2014

SOCIALA MEDIER.


I denna uppgift ska jag jämföra hur ett antal företag och organisationer använder sig av sociala medier i sin dagliga verksamhet, och därmed även se till huruvida detta brukande skiftar beroende på företagens storlek och inriktning. Det vill säga om användandet av dessa skiftar beroende på om det rör sig om en ideell organisation eller ett börsnoterat företag. 

De företag och organisationer som valts ut för analys är följande:
  • Greenpeace: http://www.greenpeace.org/sweden/se/
  • Frosting: http://www.frosting.se
  • Sony: http://www.sonymobile.com/se/products/phones/
Jag kommer nedan att först presentera de ovan nämnda verksamheterna var för sig, för att sedan göra en överskådlig sammanställning av deras mer uppenbara likheter och skillnader i brukandet av sociala medier.


Greenpeace
Greenpeace Sverige är en oberoende miljöorganisation som minst sagt flitigt använder sig av sociala medier för att hålla omvärlden uppdaterad i miljörelaterade frågor och vad som händer, både på ett nationellt och ett globalt plan. Organisationen går bland annat att följa och interagera med via Facebook, Twitter, YouTube, Flickr, Pintarest, Instagram, Google+ och blogg. Här live-uppdateras händelser frekvent och man blir även erbjuden att lämna sin e-postadress för att få denna information direkt till sin mail. På hemsidan länkas det även till diverse artiklar kring det berörda ämnet och vid ett besök på deras sociala mediekanaler, då specifikt YouTube, får man konstant en uppmaning i form av en "pop-up" ruta att bekräfta sin prenumeration på kanalen. Sett till både miljö- och ekonomiaspekten är det förståeligt att den oberoende organisationen vänder sig till denna typ av e-marknadsföring vilken i princip är helt gratis att bruka och även den mest miljövänliga lösningen. För att stärka sin ståndpunkt går hela hemsidan i en grön skala och här används starka bilder, och ett till viss del, hårt uttryck för att påvisa och stärka dramatiken och förödelsen kring de frågor och den information visas. Hemsidan kan dock till viss del kännas väldigt rörig då det är mycket som händer samtidigt, och som läsare blir det ibland svårt att koncentrera sig på en fråga. 

Frosting
Frosting är en kommuniaktionsbyrå som hjälper företag att skapa affärsstödjande kommunikation. Deras hemsida är väldigt enkel och stilren i sitt utförande, men de små färgglada bilderna till den vita bakgrunden ger ett fräscht och tryggt intryck. Här påvisas dock användandet av sociala i minsta möjliga mån, och man måste nästan leta sig fram för att till slut finna en Facebook-logo uppe i det högra hörnet. Uppdateringen på det kontot sker dock inte heller i någon vidare aktiv utsträckning. Övriga kontakt-och mediekanaler som erbjuds via företagets hemsida är mail, telefon och möjlighet till prenumeration på företagets elektroniska nyhetsbrev. Trots detta hittas företaget både på linkedin och vimeo vid en större sökning. För att vara ett kommunikationsföretag som bland annat erbjuder tjänster såsom "webbyrå" och "rörligt" använder de sig ytterst sparsamt att internetbaserade tjänster och sociala medier att jag som kund, om så varit fallet, i viss utsträckning skulle ifrågasätta deras kompetens på dessa nämnda områden. Här påvisas det dock att denna typ av företag kanske inte tjänar på att själva aktivt delta på dessa plattformar eller söker den typ av exponering.

Sony
Sony Mobiel Communications AB är ett börsnoterat högteknologiskt företag och en globalt ledande innovatör inom bland annat video, spel, ljud. Efter att ha undersökt företagets hemsida kan man finna länkar till sociala medier såsom Facebook, Twitter, YouTube och Google+. Samtliga av dessa kanaler används flitigt för att informera deras läsare och följare om nyheter, reklamfilmer och lanseringar i ett fint samspel med varandra. Det märks tydligt att de läggs ner tid på dessa kanaler och sättet de valt att integrera dem med varandra. Då Sony bland annat tillverkar mobiltelefoner och annan elektronisk utrustning, vilka används av deras konsumenter till bland annat sociala mediebruk anser jag att företaget tjänar på att även marknadsföra sig i dessa kanaler för att nå ut till sin målgrupp på ett mer anpassat sätt, något som de utnyttjar och antagligen tjänar på i det stora hela. På hemsidan blir man även erbjuden att prenumerera på elektroniska nyhetsbrev och blir försedd med information gällande företagets egna appar och dylikt som går att bruka på diverse elektroniska apparater. 


Summering
Rent generellt sätt, utifrån de tre ovan beskrivna verksamheterna, kan man säga att ideella organisationer såsom greenpeace är ytterst aktiva på sociala medier och finns i stort sätt överallt där de har möjlighet att synas. En bidragande faktor till detta kan naturligtvis vara att de vill få ut så mycket marknadsföring för så lite pengar som möjligt. Att exponeras på webben, i alla forum, är såklart ett vinnande koncept för en oberoende organisation. Även att detta sätt att gå till väga är oerhört smart ut en mijösynpunkt måste också has i åtanke. Större företag som Sony brukar dessa medier mer selektivt och på ett mer sofistikerat sätt än Greenpeace. Det är inte lite mycket information, och inte lika hetsigt informationsflöde, utan snarare selektivt och genomtänkt. Lite som att varje publicerat inlägg är en del av en marknadsföringskampanj snarare än sporadisk information. Att ha i åtanke där är att Sony till skillnad från Greenpeace är ett multimiljonföretag och därmed även har råd att lägga ner mer tid på ändamålet till skillnad från de frivilliga aktivisterna på miljöorganisationen. I relation till dessa företag syns det även tydligt att den valda kommunikationsbyrån inte alls är speciellt aktiv när det kommer till just kommunikation på sociala medier. Ett rådande faktor bakom denna företeelse kan dock vara att de sköter denna typ av PR för externa parter och därmed inte lägger fokus på sin egen marknadsföring. Jag som själv studerar mediekommunikation skulle utifrån mina egna erfarenheter våra uttrycka att så är fallet många gånger. Exempelvis kanske Sony arbetar i samband med ett kommuniaktionsföretag som hjälper dem med sina proffsiga och redigerade inlägg medan fristående organisationer inte har den lyxen eller kompetenta personalen. Ett faktum som påvisas tydligt både i skillnad i uttryckssätt och upplägg i en jämförelse mellan de två olika verksamheterna. 

Kort sagt kan man säga att oberoende organisationer använder sociala medier i större utsträckning än börsnoterade företag, dock sker inte detta på ett relativt slarvigt vis, medan större företag är mer selektiva i sitt brukande, men har också möjligheten att ta hjälp när det kommer till sin kommunikation vilket gör att den blir mer proffsigt utförd. Kommunikationsbyråer å andra sidan väljer att inte fokusera på sitt eget varumärke på de sociala medierna, utan hjälper snarare sina kunder att nå ut med deras budskap. 

3 kommentarer:

  1. Hej Sofie!
    Jag tycker du har gjort ett gediget arbete med tydlig och överskådlig text. Det märks i din text att du har arbetat med de besökta hemsidorna. Det jag dock saknar är bilder samt länk till respektive hemsida. Bra jobbat! / Johanna

    SvaraRadera
  2. Väldigt utförligt skrivet. Texten är lite liten men det funkar ändå att läsa eftersom du valt ett neutralt tema. Det känns seriöst och relevant. /Catrin G

    SvaraRadera
  3. Hej!

    Mycket bra arbete med både bloggkollen och sociala medier. Du gör utförliga analyser och har en fin och tydlig struktur på dina inlägg. Upplägg mellan text, rubriker och bild känns proffsigt.

    Hur har du tänkt kring upphovsrätten när du använder bilder?

    Bra jobb!
    /Camilla

    SvaraRadera